Gyakran ismételt kérdések

Önkéntes Nyugdíjpénztárak

Mi az az önkéntes nyugdíjpénztár? Hogyan működik?


Az önkéntes nyugdíjpénztárak nonprofit szervezetek, önkormányzati alapon működnek. Az elérhető nyugdíjcélú megtakarítások közül az önkéntes nyugdíjpénztári konstrukciók sajátossága, hogy a pénztár a tagok tulajdona, a tagok vagyonát kezelő pénztár működését a tagokat képviselő küldöttgyűlés határozza meg.
Mire való az önkéntes nyugdíjpénztár?


Ezzel az adókedvezménnyel támogatott, kedvező hozamot ígérő, alacsony költséget tartalmazó befektetési/megtakarítási formával a pénztártagok kiegészíthetik majdani TB nyugdíjukat, ezzel erősítve az időskori biztonságukat. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás tehát optimális és biztonságos megoldást nyújt azok számára, akik hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításra és tudatos öngondoskodásra törekednek.
Miért válasszam az önkéntes nyugdíjpénztárakat? Mik az előnyei?


Az önkéntes pénztári megtakarításoknak számos előnye van: a befizetések után 20 százalékos adóvisszatérítés jár, ami évente elérheti a 150 ezer forintot. A visszaigényelhető adót az adóhatóság, a tag által választott önkéntes pénztárba utalja, ahol az – költséglevonás nélkül – gyarapítja a tag számláját. A megtakarításokkal elért hozam 10 év után adómentesen felvehető. Tekintettel azonban arra, hogy az elmúlt 10 év tapaszatalatai alapján a pénztárak az inflációt meghaladó mértékű, kedvező hozamokat értek el, előnyösebb lehet a hozamokat a pénztárban tartva újra befektetni a valódi hosszú távú nyugdíjcélt szem előtt tartva. Fontos további előny, hogy az önkéntes pénztári megtakarítás adó- és illetékmentesen örökölhető. A megtakarítás arra is alkalmas, hogy esetleges kölcsönhöz segítse a pénztártagokat, meghatározott idejű tagsági viszony után ugyanis kedvező kamatozású tagi kölcsönért fordulhatnak a pénztárakhoz a tagok, emellett a megtakarítás hitelfedezetként is felhasználható.
Biztonságban van a pénzem az önkéntes nyugdíjpénztáraknál?


Az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárba történő befizetést, megtakarítást maga az Alaptörvény is védi. A tagok önkéntes befizetései tulajdonvédelmet élveznek.
Csak egy pénztárban lehetek tag? Mi van, ha váltani szeretnék?


Egy pénztártag egyszerre több pénztárnak is tagja lehet, illetve bármikor válthat pénztárat.
Hány év múlva vehető fel az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás?


A tagok az egyéni számlájukon halmozódó összeghez leghamarabb a 10 évig tartó, úgynevezett várakozási idő letelte után juthatnak hozzá. Ennek letelte után a megtakarítás hozama vehető fel adó- és járulékmentesen, ugyanakkor a felhalmozott vagyon tőkerészét csak a rárakódó terhek (adó és egészségügyi hozzájárulás) kifizetésével lehet a nyugdíjkorhatár betöltése előtt felvenni. További fontos szabály, hogy a tagsági viszony megtartása mellett kifizetés legfeljebb háromévente egy alkalommal teljesíthető. Mindez a tagok érdekeit védi, hiszen így biztosítható az igazán hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítás.
Hogyan működik a nyugdíjszolgáltatás?


Az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő és a nyugdíjas tagoknak2016-tól lehetőségük van az egyösszegű szolgáltatás kérése mellett hozam-, részösszeg-, valamint részjáradék kifizetésre is.
10 tény a pénztárakról


 • A pénztárak az MNB hivatalos tájékoztatása alapján is az egyik legalacsonyabb költségszinttel működő megtakarítási formát jelentik (0,78% átlagos költségszint) ma a megtakarítási piacon, így az ügyfelek számára rendkívül kedvező megoldást jelentenek.
 • A két évtizedes múltra visszatekintő, saját tagjaik tulajdonában álló önkéntes nyugdíj- és egészségpénztáraknak összesen több mint kétmillió tagja van
 • A kasszák több mint 1000 milliárd forint vagyont kezelne
 • A pénztárakba történő befizetések nagysága meghaladja az évi 150 milliárd forintot
 • Az önkéntes pénztárak működése egyszerű, érthető, emellett rugalmas és olcsó
 • A pénztári rendszeren belül az önkéntes nyugdíjpénztárakban több, mint egymillió munkavállaló gyűjt nyugdíjára, akiknek átlagos vagyona már 1 millió forint felett van
 • Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai a megtakarítás során több portfólió közül választhatnak, így egyéni élethelyzetüknek, koruknak, céljaiknak megfelelő kockázatviselési lehetőségek között dönthetnek egyszerűen, komoly szakértelem nélkül is.
 • A pénztárak rendre remekül teljesítenek, magas hozamokat biztosítanak alacsony költség mellett.
 • Az egészségpénztárak taglétszáma szintén meghaladja az egymillió főt, ám a tagok szolgáltatásokat igénybe vevő hozzátartozóival együtt közel hárommillió embert napi egészséggel kapcsolatos egyes kiadásait fedezik.
 • A magyar egészségügyi rendszer finanszírozása 35 % feletti arányban magánforrásokra támaszkodik, ez Európában kiugróan magas arány. Az egyetlen jelenleg értelmezhető méretű, egészségügyi öngondoskodásra alkalmas intézményi finanszírozó az egészségpénztár.
Miért jók az önkéntes pénztárak?


Egészségpénztárak

Milyen szolgáltatások finanszírozhatóak az egészségpénztári befizetésekből, megtakarításból?


Többek között a következő szolgáltatásokat lehet igénybe venni:

 • orvosi ellátás;
 • gyógyszertári vásárlások (OGYI számmal rendelkező gyógyszerek);
 • gyógyászati segédeszköz megvásárlása;
 • otthoni gondozás;
 • gyógyterápiás kezelések;
 • gyógyterápiás intézet egészségügyi szolgáltatása;
 • vak személy részére vásárolt speciális könyvek árának támogatása;
 • megváltozott egészségi állapotú személyek életvitelét megkönnyítő speciális eszközök árának, valamint a lakókörnyezetük szükségleteikhez igazodó átalakításához kapcsolódó költségek támogatása;
 • vakvezető kutyával összefüggésben felmerült költségek támogatása ;
 • szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló kezelések.
Az említetteken kívül még sok más, az egészség megóvásával, illetve a gyógyulással kapcsolatos termék, szolgáltatás elérhető az egészségpénztár által finanszírozott szolgáltatások között. Újdonság 2016-tól, hogy az egészségpénztárak tagjai számára, hogy az eddig megszokott szolgáltatások mellett az önsegélyezési szolgáltatások, például beiskolázási-, vagy lakáshitel-törlesztés támogatásának lehetősége is egy pénztári tagsági jogviszony keretében elérhető lehet.
Miért jó az egészségpénztár?


Az egészségpénztári rendszerbe befolyó, munkabéreken kívüli, kedvező adózású juttatások és egyéni befizetések egyszerre játszanak szerepet egészségmegőrzésben, az egészségtudatos életmód motiválásában és az egészségügy rendszerszintű kifehérítésében, fenntarthatóvá tételében.
Mik azok az önsegélyező szolgáltatások?

Gyerekválallás és egészségpénztárak!

Patikai költés egészségpénztárakkal!

Egészségpénztárak! Megoldás az oktatással kapcsolatos kiadásokra is!