Rendezvények archívuma

A Stabilitás (jelenleg ÖPOSZ) korábbi években tartott rendezvényeiről az alábbiakban tájékozódhat.

Pénztárkonferencia 2011.

A Stabilitás Pénztárszövetség immár hagyományosnak mondhatóan, 2011-ben ismét konferenciát szervezett nyugdíj-, egészségügy és pénztárak témakörben.

A konferencia az évek óta hagyományos Pénztárkonferencia folytatása is egyben, ahol közösen kívántuk áttekinteni jövőnk lényeges kérdéseit.

Bővebben

Budapest adott otthont az EFRP novemberi közgyűlésének - 2010. október

A Stabilitás Pénztárszövetség készítette elő az Európai Nyugdíjcélú Megtakarításokat-kezelő Szervezetek Szövetsége (EFRP) novemberi közgyűlését. Az EFRP az európai országok pénztárszövetségeinek együttműködése révén jött létre, melynek a Stabilitás Pénztárszövetség is a tagja. A Szövetség tagszervezetei által jelenleg a legtöbb európai pénztárat fogja össze. Érdekképviseleti tevékenysége során aktívan részt vesz az uniós döntés előkészítési folyamatokban.

Az igen sikeres márciusi konferenciát követően, mely a Nyugdíj Felügyeletek Nemzetközi Szervezete és a hazai Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének együttműködésével valósult meg, novemberben 3 napos közgyűlést tart Budapesten az EFRP a Stabilitás Pénztárszövetség közreműködésével.

Az EFRP szövetség tagjai 16 uniós tagállam, Horvátország, Izland, Norvégia, Svédország és Svájc pénztári szövetségei, érdekvédelmi szervezetei. A tagok kezelik 83 millió uniós polgár magánynyugdíjpénztári megtakarításait. Egyes országokban az EFRP tagpénztárai tömörítik az adott ország magánnyugdíjpénztár tagjainak 80 %-át. A vagyonadatok tekintetében kimutatható, hogy az EFRP tagok összesen 3,5 trillió eurós megtakarítást kezelnek.

Nyugdíj-, Egészségügy- és Pénztárkonferencia 2010.

„Van-e, kell-e magyar modell? Nyugdíj-, Egészségügy- és Pénztárkonferencia 2010.”

A Stabilitás Pénztárszövetség és a Pénzügykutató Zrt. 2010-ben  közös konferenciát szervezett nyugdíj-, egészségügy és pénztárak témakörben.

A konferencia az évek óta hagyományos Pénztárkonferencia folytatása, ahol közösen kívántuk áttekinteni jövőnk lényeges kérdéseit. A Nyugdíj, Egészségügy és Pénztárkonferencia időpontja: 2010. október 14-15. Helyszíne: Hotel Azúr, Siófok.

A konferencia programja itt érhető el. Az előadásokat itt böngészheti.

Szakmai napok a Stabilitás Pénztárszövetségnél - 2010.

A pénztári ágazat szakmai egyeztetésének, az ismeretátadás, információcsere elősegítésének területén is újult erővel halad tovább a Stabilitás Pénztárszövetség 2010-ben is. Az első szakmai napok jól sikerültek, a résztvevők elégedettek voltak az eredményekkel, és izgatottan várják az újabb előadásokat.

A Stabilitás Pénztárszövetség jubileumi évében tovább folytatja munkáját a pénztári ágazat szakmai egyeztetésének, az ismeretátadás, információcsere elősegítésének területén is. Ennek érdekében különböző témákban szervezünk szakmai napokat, melyek keretében a különböző szakterületek képviselőinek nyílik lehetősége tapasztalatcserére. Az egyes szakterületek saját szakmai problémáikat, ötleteiket, tapasztalataikat vitathatják meg és kereshetnek közös megoldásokat.

Az első szakmai nap megszervezésére a Szövetség Oktatási, Marketing és Kommunikációs Munkacsoportja vállalkozott. Nagy Csaba, a Stabilitás pénztárszövetség elnökének nyitóbeszédét követően a résztvevők a marketing és a PR területének elismert szakértőinek előadásait hallgathatták meg a délelőtt folyamán. Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség ügyvezető alelnöke „Marketing nélkül nem megy” címmel a szakma fejlődéstörténetéről és a vállalatok sikeres működésében betöltött jelentőségéről beszélt, majd Siska Mátyás a Magyar PR Szövetség online tagozatának vezetője az online marketing trendjeit és legújabb eszközeit ismertette a résztvevőkkel. A délelőtti előadások zárásaként Dr. Szeles Péter, a Magyar PR Szövetség elnöke a PR új irányait és alkalmazási területeit mutatta be.

A rendezvény második felében, az elméleti előadásokat követően, a gyakorlati megvalósítás bemutatásáé lett a főszerep. A délutáni program során a Stabilitás Pénztárszövetség kommunikációs partnere, az LA Communications stratégiai igazgatója, Ószabó Attila, valamint a Szövetség néhány tagjának szakértője osztotta meg szakmai tapasztalatait a marketing, a PR és az oktatás témakörében. Az OTP Pénztáraknál „Az online eszközök és eredményességük a tagsággal történő kapcsolattartásban az OTP Pénztáraknál” címmel Szinte Lóránd, az OTP Pénztárak online marketing szakértője tartott előadást. Az értékesítési hálózatok oktatási tapasztalatait Hanák Márta, az Aranykor Nyugdíjpénztár értékesítési és marketing vezetője osztotta meg a résztvevőkkel, míg az OTP Egészségpénztár marketing tevékenységét Iványi Ágnes, az OTP Pénztárak marketing menedzsere mutatta be. A délutáni program zárásaként Dr. Hajós Dezső, a Honvéd Nyugdíjpénztár marketing főmunkatársa ismertette a Honvéd Nyugdíjpénztár marketing stratégiájával és a válság módosító hatásaival kapcsolatos tapasztalatokat.

A rendezvény különlegessége – a szakmai értékén túlmenően – az volt, hogy az aktív egyéni társadalmi felelősségvállalás (CSR) jegyében zajlott. A résztvevők körében gyermekjátékokból rendeztünk gyűjtést és így, a szakmai nap méltó zárásaként, Dr. Hajós Dezső, a munkacsoport vezetője, és egyben a rendezvény főszervezője szép számmal adhatott át ajándékokat az Aranyág Alapítvány képviselőjének.

A Stabilitás Pénztárszövetség 2010. június 4-én tartotta meg rendezvénysorozatának második napját, melynek során a meghívott szakemberek a központi bevallás, beszedési rendszer, az elszámoló egységes nyilvántartás témakörében osztották meg egymással tapasztalataikat, vitatták meg a szakmai kérdéseket.

A rövid, vitaindító előadásokat követően minden résztvevőnek lehetősége nyílt elmondani az aktuális témát érintő észrevételeit, javaslatait, illetve felvetni kérdéseit, problémáit.

Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagjának nyitóbeszédét követően

a magánnygudíjpénztárakat érintő központi bevallás-beszedési rendszer, az MNYPKR  aktuális helyzetét mutatta be Kriskó Csaba az APEH Bevallási Főosztály vezetője, valamint Locskai Botond osztályvezető.

A központi bevallás-beszedési rendszer, Pénztárak Központi Nyilvántartás (PKN) aktuális témáit Kutiné Csurgai Ágota, a Szövetség Központi bevallás-beszedési munkacsoportjának vezetője a pénztárak szemszögéből ismertette a résztvevőkkel.

Kovácsné Hegyi Éva a PSZÁF képviseletében az ellenőrzések tapasztalatairól tartott tájékoztatót.

Az ING nyugdíjpénztáraktól Linnert Csillag és Naár Tímea az elszámoló egységes nyilvántartási rendszerben fellépő hibák javításával kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel, míg zárásként Hajdu Istvánné az OTP Magánnyugdíjpénztár főkönyvelője a választható portfóliós rendszer működtetésének gyakorlati kérdéseit taglalta, különös tekintettel a számviteli elszámolásokra.

A szakmai nap során szerzett információkat, ötleteket reméljük a résztvevők mindennapi munkájuk során is alkalmazni tudják, és a jövőben is lesz alkalom arra, hogy a szakma képviselői közösen keressék a válaszokat, megoldásokat az aktuális kérdésekre.

Egy nemzetközi befektetési vállalat tájékozódó látogatása a STABILITÁS Pénztárszövetségnél - 2010.

Egy nemzetközi befektetési vállalat, a TIANJIN TEDA GROUP delegációja 2010. május 7-én látogatást tett a STABILITÁS Pénztárszövetségnél. A kínai szakemberek azzal a céllal érkeztek Budapestre, hogy tájékozódjanak a befektetési lehetőségekről a pénztári szektorban, szakmai tapasztalatokat szerezzenek és ismeretségeket építsenek ki a különböző befektetési területeken.

A Szövetség örömmel fogadta a felkérést, hiszen a magyarországi pénztárszektor érdekeinek átfogó képviselete kiemelt céljai között szerepel a hazai és a nemzetközi porondon egyaránt.

A találkozónak a STABILITÁS Pénztárszövetség egyik tagja, a VIT Nyugdíjpénztár adott otthont Nyár utcai székhelyén. A TEDA menedzsmentjével a Szövetség főtitkára, Dr. Juhász Istvánné és befektetési szakértője, Bedő Tibor, valamint Pellei József a VIT ügyvezetője, Fülep Zsolt a VIT befektetési vezetője és Bíró Gergely, a DIMENZIÓ csoport befektetési vezetője találkozott.

A kötetlen, jó hangulatú megbeszélésen a vendégek megismerkedhettek a magyarországi nyugdíjrendszerrel és a pénztári piac felépítésével, a Szövetség képviselői pedig bepillantást nyerhettek Kína nyugdíjkérdésébe.

EFRP Konferencia - 2009. március

Az eseményt megelőzően az EFRP boardja megvitatta a Szövetséget érintő aktuális kérdéseket és Nagy Csaba elnökletével megtartotta ülését a CEEC Forum.

A 24-i, közel 150 fős konferencián Ázsiától Dél-Amerikáig számos Európán kívüli ország pénztári szakembere is képviseltette magát.

A konferenciát Chris Verhaegen, az EFRP főtitkár asszonya és Varga Csaba, a PSZÁF igazgatója nyitotta meg.

Bevezető előadásában Georg Fisher, az Európai Bizottság Foglalkoztatás és Szociális Ügyek Főigazgatóságának képviseletében hangsúlyozta, hogy bár a nyugdíjpénztári szolgáltatások hosszú távú megtakarítási formák, a jelenlegi pénzügyi– és gazdasági válság a pénztári szférát is jelentősen érintette.

Az eseményen elsőként a pénzügyi válság magánnyugdíjpénztári rendszerre gyakorolt hatásáról esett szó. E témát Christian Böhm, az EFRP elnök-helyettese moderálásával járták körbe a résztvevők.

Ross Jones, az IOPS elnöke előadásában a válság nyugdíjrendszerre gyakorolt hatását egyes OECD országok példáján keresztül vázolta fel, valamint bemutatta, hogy Ausztrália miként néz szembe a válság okozta kihívásokkal.

Az argentin gyakorlatot David Tuesta, a BBVA a globális trendek vezető elemezője mutatta be, míg a litvániai nyugdíjrendszer sajátosságairól Saulius Racevicius, a litván Befektetési Szolgáltatók Szövetségének (Investment Management Companies Association of Lithuania) elnöke tartott előadást.

A téma zárásaként Thorgeir Eyjolfsson, ügyvezető igazgató (Pension Fund of Commerce) mutatta be az őszi izlandi pénzügyi összeomlás folyamatát és vele együtt a szigetország nyugdíjrendszere kapcsán tett intézkedéseket.

A konferencia második része a kötelező nyugdíjpénztári járadék kifizetések téma köré épült. Az egyes előadásokat András Laboul, az IOPS elnöke vezette fel.

Wojciech Otto, a varsói egyetem helyettes dékánja a Lengyelországban 1999-ben bevezetett II pillérről és a hozzá kapcsolódó gazdaságpolitikai kihívásokról beszélt.

Raimond Maure, a frankfurti Goethe Egyetem tanszékvezetője közgazdasági modellekkel, míg Pablo Antolin-Nicolas, az OECD Pénzügyekkel foglalkozó részlegének munkatársa a szervezet különböző tanulmányainak bemutatásával szemléltette a magánnyugdíjpénztárak kifizetéseinek lehetőségeit.

Erdős Mihály, a PSZÁF főigazgató helyettese előadásában a magyarországi magánnyugdíjpénztári járadékszolgáltatással kapcsolatban felmerülő kérdéseket latolgatta.

Az ebédet követően a nyugdíjpénztárak befektetési tevékenységének szabályozói korlátozásával foglalkoztak a konferencia résztvevői. E szekciót Angel Martinez-Aldama, az EFRP elnöke vezette.

Klaus Ossmann, az Európai Bizottság elemzője előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a befektetések korlátozásával olyan alapvető uniós irányelvek sérülnek, mint a tőke szabad áramlása és példaként a frissen csatlakozott uniós tagállamok kapcsán megemlítette, hogy gyakori, hogy az állam előírja a pénztárak részvény illetve állampapír kitettségét.

Peter Vlaic, a horvátországi nyugdíjalap-kezelők szövetségének képviselője a horvátországi pénztárak befektetési lehetőségekről elmondta, jelenleg a horvát kasszák vagyonának 94 százaléka hazai instrumentumokban vannak, így az uniós csatlakozás várhatóan nagy változásokat hoz majd a horvát értékpapírok piacán is.

Darren McShane ügyvezető igazgató (Mandatory Provident Fund Schemes Authority, Hong Kong China) előadásában hangsúlyozta, hogy az egyes szabályozásokkal a törvényhozók elsősorban a nyugdíjcélú megtakarítások biztonságát szeretnék biztosítani.

Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója előadásában méltatatta, hogy a hazai szabályozások alsó korlátot szabtak a pénztárak egyes portfoliói kapcsán, hiszen a vagyonkezelők óvatos stratégiája nem kedvez hosszú távon a hozamoknak.

A konferencia záró fejezete Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökének vezetésével, a nyugdíjpénztárakkal és a pénztárszolgáltatókkal kapcsolatos felügyeleti tevékenységéről szólt.

John Ashcroft, az IOPS korábbi elnöke hangsúlyozta, hogy a felügyeleti tevékenységnek minden esetben ismernie kell a szféra kockázati tényezőit.

Mihai Bobocea, a román pénztárszövetség főtitkára a szövetség román piacon betöltött szerepéről tartott előadást, majd Solange Berstein, IOPS chilei munkatársa mutatta be a Chile példáján keresztül a nyugdíjrendszer felügyeletének nehézségeit.

A konferenciát Erdős Mihály, az eseménynek helyszínt adó PSZÁF főigazgató helyettese zárta.

Pénztárkonferencia 2008.

A Stabilitás Pénztárszövetség 2008. november 10-11-én, Siófokon rendezte meg a hagyományos, éves Pénztárkonferenciát. A konferencia 2008-ban a pénzügyi szféra egyik legnagyobb eseményének számított, hiszen a pénztári szakmán túl nagy számban képviseltették magukat a hazai befektetési alapkezelők, valamint részt vettek a bankok, a biztosítók, a gazdasági elemzők, a munkáltatók és a pénztárszolgáltatók képviselői is. A több mint 60 előadóval és rendkívül magas részvételszámmal a kétnapos esemény széles fórumot biztosított a jelenlegi gazdasági folyamatok megvitatására.

„Soha ennyire nem volt még aktuális pénztárkonferenciát rendezni, hiszen a hazai pénztári szféra két évtizedes történetében nem volt ennyi ráhatás a pénztári szektorra, mint amilyen az elmúlt másfél évben.” – mondta Nagy Csaba a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Az eseményre hatalmas volt az érdeklődés – a pénztári szakmán túl a teljes pénzügyi szférából több mint 350 résztvevő érkezett a két nap alatt.

A konferencia előadói a jelenleg is gyorsan változó gazdasági környezet ellenére a lehető legfrissebb számokkal vázolták fel mind az európai mind a hazai pénzügyi mutatószámokat. Dr. Felcsuti Péter a Bankszövetség elnökeként a hitelválság begyűrűzésének hatásairól tartott előadást. Tabák Péter az MNB igazgatója többek között a pénzügyi rendszer működési környezetéhez kapcsolódó kockázatok várható növekedésére hívta fel a figyelmet. Az eseményen, a leghevesebb vitát kiváltó választható portfólió rendszer bevezetéséről és annak tanulságairól, a PSZÁF részéről Erdős Mihály, főigazgató-helyettes beszélt. Az új rendszer kapcsán Hamecz István az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója a tőle megszokott lendületes előadásmódjával hangsúlyozta, hogy a választható portfóliók kialakítása nem gyakorolt számottevő hatást az állampapírpiacra, így a szabályozás váratlan megváltozása súlyos tévedés volt szabályalkotók részéről. Az igazán színvonalas esti programot követő másnap Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt elnök-vezérigazgatója a magyar gazdaság jelenlegi helyzetképével szembesítette a jelen levőket, míg ezt követően dr. Kökény Mihály az Egészségügyi Bizottság elnöke az egészségpénztárak egészségügyi reformban betölthető szerepét latolgatta. A konferencián Matolcsy György a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet igazgatója az ország gazdasági kilátásairól tartott előadást. Az első nap délutánján 6 szekcióülés taglalta a befektetések, az elszámoló egységes nyilvántartási rendszer, az önsegélyező pénztárak, az egészségpénztárak, a járadékszabályozás és a tagok tájékoztatása, tagi döntések elősegítése témák aktuális kérdéseit. Az igen feszes programja lehetőséget kínált a szereplőknek a pénztárakat érintő valamennyi kérdés megvitatására.

A konferencián a Stabilitás Pénztárszövetség együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Biztosítók Szövetségével (MABISZ-szal) és a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségével (BAMOSZ-szal).

A konferencián sor került az Egészségpénztárak Országos Szövetsége által a Stabilitás Pénztárszövetséghez történő csatlakozási szándéknyilatkozat bejelentésére és aláírására.

A két napos Pénztárkonferencia támogatói között számos befektetési alapkezelőn túl megtalálható volt az egyik legnépszerűbb gazdasági portál és egy pénztári szövetség, név szerint a Portfolio.hu, a Hazai Nyugdíjpénztárak Országos Szövetsége, a Concorde Alapkezelő zrt., a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt., a Generali Alapkezelő Zrt., az ING Befektetési Alapkezelő Zrt. valamint az OTP Alapkezelő Zrt.

Pénztárkonferencia 2006.

Első Nyugdíjkonferencia

A Stabilitás Pénztárszövetség 2006. június 1-jén, alapításának hatodik évfordulóján rendezte meg Első Nyugdíjkonferenciáját. A pénztári piac egyik legrangosabb szakmai rendezvényének a Hotel Mercure Buda Mátyás terme adott otthont. Elismert szakértők, előadók elemezték és értékelték a hazai nyugdíjrendszer, valamint a pénztárpiac helyzetét, szabályozását, a nyugdíjpénztárak előtt álló kihívásokat.

A konferencia összefoglalója, előadásai itt olvashatók.

Első Egészségpénztár Konferencia - 2006.

“Egészségpénztárak szerepe az öngondoskodásban”

A Stabilitás Pénztárszövetség és az Egészségpénztárak Országos Szövetsége (EPOSZ) közösen szervezték meg az Egészségpénztári Konferenciát. Mindkét érdekképviseleti szervezet történetében ez volt az első szakmai rendezvény, amely az egészségpénztárak szerepével és az előttük álló kihívásokkal és lehetséges megoldásokkal foglalkozott.

A rangos eseménynek 2006. október 19-én a BM Duna Palota adott otthont.

A konferencia összefoglalója, előadásai itt olvashatók.